Arhitectul Radu Tîrcă, liderul ONG-ului Studiogovora și soția acestuia Ștefania Daniela Hîrleață (foto sus) vor fi, în scurt timp, acuzați oficial de șantaj. Cei doi dețin o societate comercială, SC Atelier Govora SRL, Radu cu 50% din părțile sociale, Ștefania cu celelalte 50%, cu amendamentul că ea este administrator. În septembrie 2024, după ce Denix Invest achiziționase mai multe terenuri și clădiri de la SC Băile Govora SA (societate comercială cu un important portofoliu de investiții imobiliare) în stațiune, au început tatonările între cele două entități în vederea unei colaborări. Reprezentanții Denix Invest au cumpărat, între altele, fostul „cartier CC” – un restaurant și mai multe vile, toate într-o stare foarte proastă, dar niciuna clasificată pe lista monumentelor istorice, așezate pe un teren de circa 3.300 metri pătrați. Dorința investitorilor a fost, din capul locului, construirea unui complex hotelier turistic de 2,5 milioane de euro. Denix Invest a făcut o prospecțiune de piață, cerând mai multe oferte și idei de la mai mulți arhitecți. Pentru că Radu Tîrcă și Ștefania Hîrleață au devenit agresiv de vizibili din cauza activității desfășurate prin Studiogovora, li s-a cerut și lor o ofertă. Cuplul Tîrcă – Hîrleață a înaintat o ofertă (vezi documentul de mai jos) din partea Atelier Govora SRL în care a propus două idei. Una dintre ele era construirea a șase-nouă vile P+1, fiecare de 100-130 mp și alte dotări specifice cazării și relaxării. A doua idee a fost o construcție pentru cazare în regim hotelier cu regim de înălțime P+2 și, de asemenea, diverse dotări. Tot în oferta trimisă de Atelier Govora SRL mai erau trecute etapele proiectării, cerințele specifice, dar și costul de 7.500 euro.
Cum se pune în mișcare mecanismul, când nu se ajunge la nicio înțelegere
În urma analizării mai multor oferte, Denix Invest a ales o altă societate cu care să lucreze pe partea de arhitectură, refuzând Atelier Govora. Din acel moment, investitorii au fost asaltați cu presiuni și blocaje din partea ONG-ului Studiogovora. Adică exact schema aplicată la București de diverși „băieți deștepți” din jurul lui Nicușor Dan. Investitorii sunt întâi testați pentru a vedea disponibilitatea la colaborare, iar dacă aceasta nu se concretizează, ONG-urile fac prăpăd la instituțiile statului, în mediul online și chiar în stradă. Ce înseamnă că nu se concretizează? Adică persoanele „pline de bune intenții civice” de la ONG-uri au și societăți comerciale. Dacă în cont intră banii pe diverse servicii (consultanță, promovare, proiectare etc), investitorul e lăsat să înainteze cu lucrarea. Ba chiar ajutat. Dacă nu, investitorul devine mafiot, rechin imobiliar sau alte expresii consacrate. Așa s-a întâmplat și la Băile Govora. Dacă Denix Invest n-a vrut să lucreze cu Atelier Govora, al soților Tîrcă – Hîrleață, a devenit țintă pentru Studiogovora, controlat de același cuplu. Diverse pagini de Facebook ale reprezentanților Studiogovora „au luat foc” că la Govora se întâmplă o „crimă arhitecturală” în momentul în care fostul „cartier CC” a fost dărâmat. S-a trecut la sesizări, s-a filmat ostentativ echipa de muncitori care trecuse efectiv la dărâmare. S-au încercat chiar proteste în stradă, numai că n-au avut susținere populară tocmai pentru că se vede din Lună injustețea cauzei pe care o apără Studiogovora. Scandalul și chemarea Poliției n-au putut fi evitate, după cum am povestit în detaliu AICI. Dacă nici acesta nu mai este șantaj de manual, atunci care ar mai putea fi?!
Reacția lui Tîrcă – dă înapoi în fața propriilor argumente
Desigur, Radu Tîrcă, în dubla sa calitate, de lider al ONG – ului Studiogovora și de asociat în Atelier Govora SRL respinge acuzația. De data aceasta, a ales să se exprime direct, fără să mai trimită drept la replică după apariția articolului, așa cum a procedat AICI.
„Miza noastră profesională era menținerea a două dintre vilele demolate între timp, pentru ele am vrut să ne luptăm să nu fie dărâmate. Noi am trimis o ofertă pentru că ni s-a cerut ofertă. Nu ne-am opus demolării, așa cum ați încercat să sugerați, iar în ziua când s-a sunat la 112, noi eram la București. Nu am venit să fac nu știu ce diabolisme, sunt aici de când eram mic, noi iubim Govora. Am avut atâtea dezbateri publice pe tema aceasta, nu am venit să mă îmbogățesc la Govora. Mi se pare atât de cinic că se spune despre mine asta…”, a spus arhitectul.
Din toată discuția pe care am purtat-o cu el nu a reiese clar unde ar fi vrut să proiecteze construirea a șase-nouă vile, salvând în același timp alte două, așa cum spune. Conform Planului Urbanistic General (PUG) din Govora, pe care Tîrcă îl cunoaște foarte bine, trebuie lăsat un spațiu de cinci metri raportat la spatele clădirii, dar și câte trei metri în stânga și în dreapta. De asemenea, trebuie să se țină cont de studiul de însorire care prevede, și el, distanțele dintre o clădire și alta. Orice arhitect, chiar și soții Tîrcă – Hîrleață, ajungeau tot la demolarea vechilor vile dacă doreau să construiască alte șase-nouă, așa cum au menționat în ofertă. Și atunci, care a fost problema?! Problema a fost simplă – n-au primit cei 7.500 de euro și au declanșat războiul pe niște argumente care, brusc, n-ar mai fi existat dacă primeau banii.
Reprezentanții Denix Invest nu au mai dorit să facă nicio precizare cu privire la acest scandal, dar au menționat că vor folosi toate căile legale, inclusiv cele de Drept Penal, pentru rezolvarea acestui conflict.
Va urma
Despre implicarea directă a arhitectului Radu Tîrcă în mai multe afaceri, în calitate de agent imobiliar neoficial, deși respinge cu tărie termenul, într-un episod viitor. Într-un altul, vom explica și natura influenței sale în Băile Govora ce derivă din niște relații mai mult decât suspecte cu persoane din Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului. Totul, dar absolut totul, duce la bani, deși povestea prezentată de Studiogovora, de aproape patru ani, exclude total acest aspect.
___________________________________________________________


