More

    Cine și de ce vrea blocarea unei investiții de 2,5 milioane de euro la Govora

    Una dintre bijuteriile balneare ale României, stațiunea vâlceană Băile Govora, n-a fost cea mai căutată de investitorii privați în ultimii ani. Recent, gheața a fost spartă de soții Denise și Mihai Bălan (SC Denix Invest SRL) care au achiziționat teren și clădiri la Govora. Conform unor surse locale, confirmate și de afaceriști, investiția în turism se va ridica la 2,5 milioane de euro. O sumă colosală pe fondul realității actuale. În general, Govora i-a primit bine pe investitori, cu speranța că odată făcută prima investiție, comunitatea de afaceri din județ, dar și din țară, va vedea potențialul enorm pe care îl are stațiunea. Totuși, s-a găsit cineva care să se opună: fundația Studiogovora, condusă de arhitectul Radu Tîrcă, de obârșie din Govora. Din fundație mai fac parte alți arhitecți, oameni de comunicare, „prieteni ai Govorei”, cum se autocaracterizează pe site-urile și paginile de Facebook pe care le administrează.

    Scandalul: hărțuiri online sau directe, apeluri la 112

    SC Denix Invest a cumpărat recent, terenuri și mai multe clădiri în Băile Govora. „Mărul discordiei” îl reprezintă ceea ce govorenii și vâlcenii numesc „cartierul CC” (foto jos), adică un restaurant și mai multe vile care, înainte de 1989, aparțineau Gospodăriei de Partid, toate fiind amplasate pe un teren de circa 3300 metri pătrați. Absolut toate clădirile au fost lăsate în paragină, nu mai aveau niciun fel de utilitate publică sau privată, multe dintre ele stăteau să cadă. „Cartierul CC” a aparținut, înainte de achiziție, SC Băile Govora, societate ce deține majoritatea infrastructurii turistice din oraș. Circul ieftin al hărțuirilor a început, în urmă cu aproape trei săptămâni, pe Facebook, unde reprezentați ai Studiogovora s-au dezlănțuit. S-a prezentat distorsionat problema inducându-se în public (pentru că Facebook e spațiu public conform ÎCCJ) ideea că acele clădiri demolate erau de patrimoniu. Nicidecum! Apoi, când s-a văzut că acuzația este ușor de demontat, fiindcă lista clădirilor de patrimoniu este publică și la dispoziția oricui, s-a făcut referire la „distrugerea” patrimoniului și s-au lansat acuzații de „speculă imobiliară”. Treptat, în decurs de câteva zile, s-a trecut la faze mai directe ale hărțuirii. Diverse persoane au protestat la fața locului în momentul în care SC Denix a început demolarea. S-au făcut imediat reclamații cum că demolarea s-ar realiza fără autorizație. Și această acuzație a căzut, întrucât investitorii primiseră autorizații de demolare. Muncitorii au fost filmați, apostrofați și s-a încercat chiar blocarea căilor de acces. De către cine? De către Radu Tîrcă (foto sus) și prietenii săi „inimoși”, „iubitori de Govora”, care probabil n-au înteles pe deplin capitalismul, chiar dacă n-au trăit aproape deloc înainte de 1989. A fost nevoie ca noii proprietari să sune la 112 pentru ca protestatarii să se mai tempereze din elanul care deja prezenta aspecte contravenționale. Terenul și clădirile dărăpănate au fost achiziționate legal. S-au emis autorizații de demolare pentru că nu existau clădiri de patrimoniu ce urmau să fie demolate. Se va investi enorm într-o zonă care n-a mai văzut investiții private mari de nu se știe când. De ce atâta tărăboi? Vom vedea într-un episod viitor. Firele duc la Ministerul Culturii și, în general, la bani și interese.

    Reacțiile administrației și ale părților

    „Administrația de la Govora este deschisă către investitori privați, indiferent de unde ar fi și cum s-ar numi. Dacă sunt onești cu Govora, îi așteptăm cu brațele deschise. Primăria are multe proiecte, unele dintre ele în derulare, dar plusvaloarea adusă de privați ar fi enormă. Cine nu înțelege acest aspect, repet, oricum s-ar numi, nu lucrează în interesul Govorei. Mesajul nostru este ferm – așteptăm și susținem investitorii, nu scandalagii”, a declarat primarul Mihai Mateescu.

    „Nu aș vrea să intru în contre publice cu nimeni, cu atât mai puțin cu nu știu ce fundație. Eu vă asigur că am făcut totul legal, că am venit la Govora cu bună credință, iar investiția despre care ați auzit, de 2,5 milioane de euro, se va realiza”, a precizat Denise Bălan, reprezentanta Denix Invest.

    Și arhitectul Radu Tîrcă, liderul Studiogovora, a fost contactat telefonic, dar când a auzit tema discuției, a spus că va reveni el cu un telefon, întrucât își susține teza de doctorat. Ocazie cu care și noi îi dorim succes și îi stăm la dispoziție pentru când va dori să facă precizări. Apropo de precizări, la asemenea practici se referea Tîrcă atunci când a lansat, în anul 2022, Ghidul de bune practici pentru Băile Govora (vezi foto sus)?

    Crisu Popescu
    Crisu Popescuhttps://www.gazetavalceana.ro
    Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

    Ultimele articole

    spot_imgspot_img
    spot_imgspot_img
    spot_imgspot_img

    Related articles

    spot_imgspot_img
    spot_imgspot_img
    spot_imgspot_img